Uppdatering med verksamhetschef Mari

Mari Eriksson, verksamhetschef i Famntaget Omsorg

Är det något nytt på gång inför hösten?
– Vi väntar fortfarande på beslut från IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) som granskar alla utförare i hela landet. Det har tagit väldigt lång tid och jag tror att vi kanske får vänta ett tag till.

Tycker du att det är bra att IVO granskar alla utförare och finns de någon risk att Famntaget inte blir godkänd utförare?
– Det finns några få företag som inte blir godkända men de som är välfungerande och har kompetens kommer alla att bli godkända. Det är bra att man ställer krav på alla utförare men jag tycker det är onödigt att IVO ska granska alla vårdföretag i hela landet. Det är dessutom förenat med kostnader för företagen. Det borde gå att hantera detta på ett enklare sätt.

Kommer även de kommunala enheterna att granskas av IVO på samma sätt.
– Nej, som jag förstått det så sker ingen granskning av dem.

Något annat viktigt som hänt?
– En positiv nyhet är att man kommer införa det så kallade ickevalet kopplat till en närhetsprincip. Nya kunder som inte själva kan eller vill välja utförare ska gå till den utförare som har kontor i omedelbar närhet av kundens boende. För att kunna få hög effektivitet så är det bra att ha många kunder nära varandra så det är ett väldigt bra beslut. Det minskar kringtid för medarbetarna. 

Hur går det med miljöarbetet?
– Vi lyfter miljöfrågor internt och skriver även om angelägna miljöfrågor i våra sociala media, som till exempel hur det går för torsken i Östersjön som nästan helt försvunnit. Jag hörde nyligen att det finns positiva tecken på att utsläppen i Östersjön har minskat och att övergödningen minskar. Känslan är att det går åt rätt håll. Klimatfrågor har ett helt annat fokus bland politiker och vanliga människor nu än för några år sedan. Famntaget är också samarbetspartner med WWF (Världsnaturfonden) som jag tycker är viktig påtryckare och informationsspridare.

***

Läs mer om Famntaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s